Marmurkowa chałwa

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450g białego sezamu łuskanego
  • 5 łyżek płynnego jasnego miodu
  • 3 łyżeczki kakao

Przygotowanie

Przygotowanie:

Ziarna sezamu krótko prażyć na dużej patelni regularnie mieszając, zdjąć z ognia gdy ziarna zaczną się rumienić, przesypać do garnka i ostudzić. Ziarna zmielić na gładką konsystencję, dodać 4 łyżki miodu i wymieszać. Podzielić na 2 równe części, do jednej wrzucić 1 łyżkę miodu i kakao, zagnieść, połączyć z drugą połową i lekko zagniatać aż do uzyskania marmurku.
Trzymać w lodówce w foremkach silikonowych minimum 2 godziny aż do stężenia masy.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.