Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Formę do pieczenia (ok 25x40) lub tortownicę (28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki jeden koło drugiego.
Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. 400 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy cały serek mascarpone. Miksujemy na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. Wsypujemy pokrojoną nożem na drobniejsze kawałki jedną czekoladę z orzechami i mieszamy łyżką. Przygotowaną białą masę wylewamy na uprzednio przygotowane herbatniki. Po wylaniu masy wygładzamy ją i układamy drugą warstwę herbatników.
Dwie czekolady mleczne roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Resztę śmietanki (200ml) ubijamy na sztywno, dodajemy do ostudzonej mlecznej czekolady i mieszamy wszystko razem do połączenia się składników. Masę czekoladową wylewamy na drugą warstwę herbatników i wygładzamy ją. Wierzch posypujemy startą na jarzynce lub mniejszych oczkach drugą czekoladę z orzechami. Ciasto można udekorować dodatkowo groszkami czekoladowymi. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej 3 godziny. Najlepsze jest, gdy postoi całą noc i dobrze schłodzone pokroimy następnego dnia.
Dodaj komentarz