Sernik dyniowy z figami

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g masło ŁACIATE
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • Masa serowa:,
  • 1 kg sera twarogu
  • 150 g masła ŁACIATE
  • 1,5 szklanki gęstego purée z dyni
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 figi

Przygotowanie

Ciasto

Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko, kakao i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.



Masa

Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce, dodajemy masło, żółtka, budyń,cukier, puree z dyni i miksujemy na gładką masę. Następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i mieszamy delikatnie z masą serową. Na podpieczony spód wylewamy masę serową, układamy figi pokrojone w grube plastry. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.