Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Obie maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z drobnym cukrem, następnie dodawać stopniowo jajka, śmietanę. Do tej masy dodać składniki suche, delikatnie wymieszać. Na sam koniec do masy dodać opłukane, osuszone, pozbawione pestek wiśnie i bardzo delikatnie przemieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wyrównać.
Przygotować warstwę serową: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, śmietanę, a następnie twaróg, mąkę ziemniaczaną i utrzeć do dokładnego połączenia się składników.
Na ciasto ucierane z wiśniami wyłożyć masę serową, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50-55 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć pudrem, udekorować wiśniami. Smacznego :)
Dodaj komentarz