Ucierane ciasto z wiśniami i twarogiem

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto ucierane:

  • 125 g masła Łaciate,
  • 3 jajka,
  • 150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Łaciata

Warstwa serowa:

  • 500 g twarogu Mazurski Smak,
  • 50 g masła Łaciate,
  • 3 żółtka,
  • 100 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18% Łaciata

Dodatkowo:

  • 2 szklanki wiśni,
  • cukier puder na wierzch

Przygotowanie

Krok 1

Obie maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z drobnym cukrem, następnie dodawać stopniowo jajka, śmietanę. Do tej masy dodać składniki suche, delikatnie wymieszać. Na sam koniec do masy dodać opłukane, osuszone, pozbawione pestek wiśnie i bardzo delikatnie przemieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wyrównać.



Krok 2

Przygotować warstwę serową: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, śmietanę, a następnie twaróg, mąkę ziemniaczaną i utrzeć do dokładnego połączenia się składników.



Krok 3

Na ciasto ucierane z wiśniami wyłożyć masę serową, wyrównać.



Krok 4

Piec w temperaturze 170ºC przez około 50-55 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć pudrem, udekorować wiśniami. Smacznego :)



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.