Pyszna i wyrafinowana potrawa dla umiejętnej pani domu. Doskonała do popisania się przed znajomymi na wystawnym przyjęciu. Łączy ze sobą zalety smakowe i zdrowotne. Jest źródłem zdrowego białka ryb i magnezu z migdałów oraz orzechów.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Fit
Cebulę drobno siekamy, dodajemy pieprz i sól selerową, mieszamy. Nacieramy nią sandacza z zewnątrz i od wewnątrz. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pozostawiamy na 30 min.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do farszu. Bułkę po namoczeniu w mleku odciskamy i mielimy. Dodajemy migdały, orzechy, żółtko, koperek i sok z cytryny. Przyprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy.
Rybę napełniamy farszem i zaszywamy nitką lub wielokrotnie spinamy wykałaczkami.
Bulion warzywny wlewamy do garnka. Sandacza umieszczamy na durszlaku lub specjalnym sitku zanurzonym w wywarze (sandacz ma być zalany całkowicie płynem). Dusimy rybę pod przykryciem ok. 35 minut na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, aby ryba sie nie rozpadła. Przyozdabiamy koprem i cytryną.
Dodaj komentarz