Faszerowany sandacz

Pyszna i wyrafinowana potrawa dla umiejętnej pani domu. Doskonała do popisania się przed znajomymi na wystawnym przyjęciu. Łączy ze sobą zalety smakowe i zdrowotne. Jest źródłem zdrowego białka ryb i magnezu z migdałów oraz orzechów.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Fit

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duży sandacz (1,5 kg)
  • 1 szklanka ciepłego mleka Łaciate
  • 1 cebula
  • ½ bułki
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżka soli selerowej
  • 1 żółtko
  • świeży koperek
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów (włoskie + laskowe)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 cytryna
  • 1 koper

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę drobno siekamy, dodajemy pieprz i sól selerową, mieszamy. Nacieramy nią sandacza z zewnątrz i od wewnątrz. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pozostawiamy na 30 min.



Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do farszu. Bułkę po namoczeniu w mleku odciskamy i mielimy. Dodajemy migdały, orzechy, żółtko, koperek i sok z cytryny. Przyprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy.



Krok 3

Rybę napełniamy farszem i zaszywamy nitką lub wielokrotnie spinamy wykałaczkami.



Krok 4

Bulion warzywny wlewamy do garnka. Sandacza umieszczamy na durszlaku lub specjalnym sitku zanurzonym w wywarze (sandacz ma być zalany całkowicie płynem). Dusimy rybę pod przykryciem ok. 35 minut na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia, aby ryba sie nie rozpadła. Przyozdabiamy koprem i cytryną.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.