Chrupiące chipsy z ziemniaków

Domowe chipsy z ziemniaków to idealny pomysł na przyjęcie. Są zdrowsze, a dodatkowo łatwo możemy je zrobić we własnym domu.

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 4 średnie ziemniaki
  • - 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • - 2 łyżki roztopionego masła lub oliwy
  • - 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Ziemniaki myjemy pod wodą, najlepiej szczoteczką. Suszymy.



Krok 3

Pokrojone ziemniaki posypujemy tymiankiem, solą i smarujemy oliwą bądź masłem.



Krok 4

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy talarki ziemniaków tak, aby na siebie nie zachodziły. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 7-10 minut dla tych 1 mm talarków. Natomiast dla tych 2 mm, pieczemy przez 9-15 minut w 250 stopniach C. Ziemniaki powinny się zrumienić. Po upieczeniu, czekamy parę minut, aby nabrały chrupkości.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.