Wakacyjne kruche łyżki z zasmażanymi owocami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3/4 szklanki maki pszennej,
  • 50 g schłodzonego masła Łaciate,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany Łaciate,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Owoce:

  • 1 szklanka wiśni pozbawionych pestek,
  • 3/4 szklanki czerwonej porzeczki bez szypułek,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki gęstej śmietany Łaciata,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciastek

Przygotowanie

ciasto i nadzenie

Do miski wsypać mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia, dodać cukry, sól, posiekane schłodzone masło i wyrobić jednolite ciasto. Metalowe łyżki lekko natłuścić i oprószyć lekko mąką. Wylepić je kruchym ciastem, łącznie z trzonkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec około 5 minut.



Krok 2

Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać wiśnie bez pestek, oczyszczoną czerwoną porzeczkę, śmietanę i cukier, chwilę całość mieszać, podsmażyć. Odstawić do lekkiego przestudzenia.



Krok 3

Na lekko podpieczone ciasto na łyżkach wykładać kolejno podsmażone owoce. Łyżki z farszem włożyć z powrotem do piekarnika i piec do zarumienienia przez około 12-15 minut. Po upieczeniu ciasto z farszem delikatnie zdjąć z metanowych łyżek. Kruche łyżki z wisienkami i czerwoną porzeczką oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.