Danie: Deser
Osób: 5
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Do miski wsypać mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia, dodać cukry, sól, posiekane schłodzone masło i wyrobić jednolite ciasto. Metalowe łyżki lekko natłuścić i oprószyć lekko mąką. Wylepić je kruchym ciastem, łącznie z trzonkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec około 5 minut.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać wiśnie bez pestek, oczyszczoną czerwoną porzeczkę, śmietanę i cukier, chwilę całość mieszać, podsmażyć. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Na lekko podpieczone ciasto na łyżkach wykładać kolejno podsmażone owoce. Łyżki z farszem włożyć z powrotem do piekarnika i piec do zarumienienia przez około 12-15 minut. Po upieczeniu ciasto z farszem delikatnie zdjąć z metanowych łyżek. Kruche łyżki z wisienkami i czerwoną porzeczką oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj komentarz