TORT DACQUOISE Z ORZECHAMI I DAKTYLAMI

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na 2 blaty bezowe

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli, pokrojonych drobno
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 330 ml schłodzonej śmietanki 36% Łaciata
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 150 g gotowej masy kajmakowej z puszki
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 10 szt. posiekanych daktyli

Przygotowanie

Wykonanie blatów bezowych

Dużą blaszkę z piekarnika wysmarować masłem, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. W suchej misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier biały i brązowy, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle i delikatnie wymieszać. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone wcześniej na papierze okręgi i wyrównać. Wstawić do nagrzanego już do 180oC piekarnika (termoobieg). Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec następnie przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.



Wykonanie kremu

Mascarpone wymieszać delikatnie z masą kajmakową na gładką masę. Śmietankę ŁACIATĄ 36% i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Dodać masę z mascarpone i masy kajmakowej. Wymieszać. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodatkowo: cukier puder oraz kakao do oprószenia na wierzch daktyle i orzechy do dekoracji



Wykonanie

Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.