Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Dużą blaszkę z piekarnika wysmarować masłem, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. W suchej misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier biały i brązowy, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle i delikatnie wymieszać. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone wcześniej na papierze okręgi i wyrównać. Wstawić do nagrzanego już do 180oC piekarnika (termoobieg). Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec następnie przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Mascarpone wymieszać delikatnie z masą kajmakową na gładką masę. Śmietankę ŁACIATĄ 36% i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Dodać masę z mascarpone i masy kajmakowej. Wymieszać. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodatkowo: cukier puder oraz kakao do oprószenia na wierzch daktyle i orzechy do dekoracji
Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami.
Dodaj komentarz