Warzywny pasztet z cukinią i marchewką

Sezon na cukinię w pełni! Jeśli w tym roku cukinia w ogrodzie wyjątkowo obrodziła, warto przerobić ją na warzywny pasztet, który jest prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny. Idealnie nada się na kanapki, choć świetnie smakuje także solo.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g kaszy manny,
  • - ¾ szklanki bułki tartej,
  • - 1 kg cukinii,
  • - 1 duża marchewka,
  • - 1 cebula,
  • - 1 pęczek natki pietruszki,
  • - 3 jajka,
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, przełożyć na sito. Posypać solą i odstawić na 5 minut, następnie dokładnie odcisnąć z wody. W razie potrzeby powtórzyć.



Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki. Pietruszkę posiekać.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.



Krok 4

W misce wymieszać odciśnięta cukinię, marchewkę cebulę, pietruszkę, jajka, oliwę, kaszę mannę i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie przelać do keksówki.



Krok 5

Pasztet wstawić do piekarnika i piec około 70 minut.



Krok 6

Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać schłodzony.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.