Sezon na cukinię w pełni! Jeśli w tym roku cukinia w ogrodzie wyjątkowo obrodziła, warto przerobić ją na warzywny pasztet, który jest prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny. Idealnie nada się na kanapki, choć świetnie smakuje także solo.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez laktozy
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, przełożyć na sito. Posypać solą i odstawić na 5 minut, następnie dokładnie odcisnąć z wody. W razie potrzeby powtórzyć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki. Pietruszkę posiekać.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać odciśnięta cukinię, marchewkę cebulę, pietruszkę, jajka, oliwę, kaszę mannę i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie przelać do keksówki.
Pasztet wstawić do piekarnika i piec około 70 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać schłodzony.
Dodaj komentarz