Kalmary w czerwonym winie

Kalmary to owoce morza o wyśmienitym smaku i cudownym zapachu. Danie zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Rewelacyjny smak uzyskują podawane z winem.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg kalmarów
  • 150 ml oleju
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki kolendry
  • 1 natka pietruszki
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Kalmary myjemy i dokładnie solimy z każdej ze stron.



Krok 2

Następnie kroimy je na kawałki średniej wielkości. Posypujemy kolendrą i pieprzem.



Krok 3

Olej rozgrzewamy na patelni, po czym dodajemy na nią kalmary i smażymy do uzyskania złocistej barwy.



Krok 4

Dolewamy wino i lekko dusimy przez kolejne 3 minuty. Na koniec posypujemy drobno pociętą natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.