Penne z wieprzowiną i kurkami

Pyszny, szybki obiad, który nie tylko syci ale i pięknie wygląda. Delikatny kremowy sos uzupełnia całość. Danie dla całej rodziny - bardzo łatwe w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 200 g kurek
  • 400 g makaronu penne
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • 100 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Szynkę kroimy na mniejsze fragmenty, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy na złoto na patelni. Makaron gotujemy al dente.



Krok 2

Do szynki wieprzowej dodajemy kurki i drobno pokrojoną cebulę - dusimy przez ok. 15 minut.



Krok 3

Dodajemy śmietankę Łaciatą i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy i dusimy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy makaron i parmezan - mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.