Wątróbka cielęca w prażonych jabłkach

Oryginalne danie o wysokich walorach smakowych. Wzbogaca dietę w potrzebne makro- i mikroskładniki. Zawiera dużo żelaza i witamin z grupy B, dlatego zalecane jest zwłaszcza dzieciom, osobom cierpiącym na anemię i rekonwalescentom.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg wątroby cielęcej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 1/2 kg jabłek
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Wątrobę cielęcą kroimy w cienkie plastry i zalewamy na 1/2 godziny mlekiem. Następnie plastry wątroby osuszamy lekko na papierowych ręcznikach kuchennych.



Krok 2

Jabłka i cebulę obieramy, po czym kroimy cebulę w krążki, a jabłka w kostkę. Dusimy z odrobiną wody pod przykryciem wraz z solą i pieprzem ziołowym do uzyskania jednolitej pulpy.



Krok 3

Płaty wątróbki oprószamy delikatnie pieprzem naturalnym (wątróbki nie solimy przed upieczeniem!), obtaczamy w mące i podsmażamy na złoty kolor na gorącym oleju.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Układamy na zmianę w naczyniu żaroodpornym pokrywając płaty pulpą jabłkową. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.