To propozycja wiosennego ciasta, które z pewnością wywrze wrażenie na Waszych gościach. Jego głównym składnikiem, jest szpinak, który zawiera wiele witamin m.in. A, C, B2, B6, czy magnez.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C. Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć go z soku.
Jajka ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy przez sito i w misce łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy odsączony szpinak. Składniki łączymy i wylewamy do tortownicy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Odkrawamy kawałek pierwszej warstwy ciasta, ale nie wyrzucamy!
Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i dodajemy do niej cukier waniliowy. Ubitą Śmietankę Łaciatą dodajemy do serka mascarpone. Delikatnie mieszamy.
Część kremu kładziemy na jedną warstwę ciasta. Następnie układamy drugą warstwę ciasta. Górę dekorujemy pozostałą częścią kremu. Dekorujemy owocami granatu. Wstawiamy do lodówki na min. 3 h.
Zamiast mrożonego, można użyć także świeżego szpinaku. Wystarczy rozdrobić liście w blenderze.
Dodaj komentarz