Wątróbka wieprzowa dobrze doprawiona

Wątróbka wieprzowa to potrwa przepyszna i prosta w przygotowaniu. Potrwa dobrze doprawiona, lekka, dostarcza wspaniałego smaku. Można się nią z pewnością najeść.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka rozmarynu
  • garść liści mięty
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 4 godziny. Następnie wątróbkę odsączamy z mleka i płuczemy. Mięso kroimy na kawałki niewielkich rozmiarów.



Krok 2

Wątróbkę przyprawiamy do smaku dostępnymi przyprawami. Odstawiamy na 10 minut.



Krok 3

Następnie, tak przygotowaną wątróbkę dusimy na rozgrzanej oliwie na patelni do momentu, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy bulion warzywny i dusimy jeszcze 5 minut. Gotowe wątróbki przekładamy na talerz razem z bulionem.



Krok 4

Kroimy drobno szczypiorek, a następnie posypujemy nim wątróbkę. Danie dekorujemy liśćmi mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.