Risotto z dynią i serem Jantar

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 300 g dyni
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g tartego sera Jantar
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj.



Krok 2

Rozgrzej oliwę na patelni. Zeszklij cebulę, pod koniec smażenia dodaj czosnek.



Krok 3

Dodaj ryż, mieszaj, aż będzie szklisty, następnie stopniowo dolewaj bulion.



Krok 4

W połowie gotowania dodaj dynię. Gotuj na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.



Krok 5

Na koniec dodaj masło i ser Jantar. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Podawaj na ciepło. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.