Pyszny, świeży a do tego prosty w przygotowaniu - tort biszkoptowy z masą śmietanową i truskawkami.
Żeby krem był bardziej stabilny dodajemy do niego serek mascarpone.
Każdy duży i mały będzie zachwycony tym wypiekiem.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Wszystkie składniki na krem, umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy jeszcze chwile.
Po ubiciu jajek na gładką masę dodajemy mąkę, kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia – wszystko dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto 1/2 godz.
Upieczony i wystudzony biszkopt kakaowy kroimy na pół i na spód nakładamy solidną porcję kremu oraz przekrojone na pół truskawki. Następnie przykrywamy drugim biszkoptem.
Górę ciasta dekorujemy resztą kremu, truskawkami, tartą czekoladą lub cukrem pudrem.
Dodaj komentarz