Czekoladowy tort biszkoptowy z truskawkami

Pyszny, świeży a do tego prosty w przygotowaniu - tort biszkoptowy z masą śmietanową i truskawkami.
Żeby krem był bardziej stabilny dodajemy do niego serek mascarpone.
Każdy duży i mały będzie zachwycony tym wypiekiem.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietany Łaciata 36%, schłodzonej
  • 50 g serka mascarpone Mlekpol, schłodzonego
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na ciasto:

  • 25dag cukru,
  • 6 jaj,
  • 7 dag mąki ziemniaczanej (ok 4 łyżki)
  • 6 dag kakao ,
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki na krem, umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.



Krok 2 

Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy jeszcze chwile.



Krok 3

Po ubiciu jajek na gładką masę dodajemy mąkę, kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia – wszystko dokładnie mieszamy.



Krok 4

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto 1/2 godz.



Krok 5

Upieczony i wystudzony biszkopt kakaowy kroimy na pół i na spód nakładamy solidną porcję kremu oraz przekrojone na pół truskawki. Następnie przykrywamy drugim biszkoptem.



Krok 6

Górę ciasta dekorujemy resztą kremu, truskawkami, tartą czekoladą lub cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.