Wegańska pasta z zielonej soczewicy z czosnkiem i słonecznikiem

Pasty warzywne są popularne także wśród zwolenników tradycyjnej kuchni. Zawierają sporo białka przy niskiej zawartości tłuszczu. Własnoręczne przygotowanie wegetariańskiego pasztetu wcale nie jest pracochłonne, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki słonecznika
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki dobrej oliwy
  • Łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Soczewicę gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym 3-5 minut.



Krok 2

W tym samym czasie podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Odstawiamy z ognia do przestudzenia.
Na suchej patelni prażymy ziarna słoniczka do lekkiego zrumienienia.



Krok 3

Soczewicę, cebulkę z tłuszczem i zmiażdżony czosnek blendujemy na gładką masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz blendujemy wszystko razem.
Masa powinna mieć konsystencję gęstej pasty.
Na koniec do pasty dodajemy wyprażone ziarna słonecznika i mieszamy je z masą przy pomocy łyżki.



Krok 4

Pastę przekładamy do świeżo wyparzonych słoiczków. Przechowujemy w lodówce.
Jemy rozsmarowaną na kanapkach. Możemy udekorować plasterkami czosnku.



Wskazówki

Z podanej ilości powinniśmy uzyskać około 2 słoiczków pasty.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.