Pasty warzywne są popularne także wśród zwolenników tradycyjnej kuchni. Zawierają sporo białka przy niskiej zawartości tłuszczu. Własnoręczne przygotowanie wegetariańskiego pasztetu wcale nie jest pracochłonne, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Soczewicę gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym 3-5 minut.
W tym samym czasie podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Odstawiamy z ognia do przestudzenia.
Na suchej patelni prażymy ziarna słoniczka do lekkiego zrumienienia.
Soczewicę, cebulkę z tłuszczem i zmiażdżony czosnek blendujemy na gładką masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz blendujemy wszystko razem.
Masa powinna mieć konsystencję gęstej pasty.
Na koniec do pasty dodajemy wyprażone ziarna słonecznika i mieszamy je z masą przy pomocy łyżki.
Pastę przekładamy do świeżo wyparzonych słoiczków. Przechowujemy w lodówce.
Jemy rozsmarowaną na kanapkach. Możemy udekorować plasterkami czosnku.
Z podanej ilości powinniśmy uzyskać około 2 słoiczków pasty.
Dodaj komentarz