Wegetariańska pizza

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 150 ml ciepłej wody
  • Płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki:

  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • 25-30 dag pieczarek

Przygotowanie

Krok 1

Ketchup i koncentrat pomidorowy włożyć do miski, dodać zioła prowansalskie i oregano, wymieszać.





Krok 2

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i wyrabiać około 5-7 minut. Wyłożyć na deskę, podzielić na 2 części, uformować 2 krążki, pozostawić do wyrośnięcia.





Krok 3

Wyrośnięte krążki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, posypać startym na tarce żółtym serem.





Krok 4

Po wierzchu posypać pokrojonymi w plasterki pieczarkami i posiekaną cebulą.





Krok 5

Piekarnik nagrzać do 200°C, włożyć pizzę i piec około 12-15 minut.





Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.