Pyszne i wykwintne danie, świetnie smakuje z surówką z kapusty. Ciasto francuskie jest delikatne i chrupiące, skrywa w środku pyszne drobiowe mięso i pieczarki.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół w poprzek. Lekko rozbijamy i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi.
Obrane pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy pieczarki i smażymy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto francuskie oprószamy mąką i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Wkładamy filety, pieczarki i żółty ser, zostawiając 2 cm boku. Roladę składamy i zwijamy.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku o temperaturze 180°C przez 30 minut.
Dodaj komentarz