Zawijaniec drobiowy

Pyszne i wykwintne danie, świetnie smakuje z surówką z kapusty. Ciasto francuskie jest delikatne i chrupiące, skrywa w środku pyszne drobiowe mięso i pieczarki.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 10 plastrów żółtego sera
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 50 g mąki

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół w poprzek. Lekko rozbijamy i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi.



Krok 2

Obrane pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy pieczarki i smażymy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 3

Ciasto francuskie oprószamy mąką i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Wkładamy filety, pieczarki i żółty ser, zostawiając 2 cm boku. Roladę składamy i zwijamy.



Krok 4

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku o temperaturze 180°C przez 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.