Golonka w kapuście kiszonej

Danie uwielbiane zwłaszcza przez mężczyzn. Tłuste i kaloryczne, jednak pyszne. Kapusta kiszona, na której piecze się mięso, dodaje mu idealnego smaku i aromatu. Koniecznie trzeba tego spróbować.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 liści laurowych
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie

Krok 1

Golonki dokładnie myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem. Tak otrzymaną marynatą dokładnie nacieramy golonki.



Krok 2

Cebulę obieramy, drobno kroimy i mieszamy z kapustą kiszoną. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Połowę tak otrzymanej masy układamy na blaszce. Dodajemy golonki i pozostałą część kapusty. Podlewamy ok. 1 szklanką wody.



Krok 3

Pieczemy ok. 3 godziny w temperaturze 200 stopni, podlewając cały czas wodą i obracając golonki.



Krok 4

Gotową golonkę układamy na kapuście kiszonej i przyozdabiamy liśćmi laurowymi



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.