Danie uwielbiane zwłaszcza przez mężczyzn. Tłuste i kaloryczne, jednak pyszne. Kapusta kiszona, na której piecze się mięso, dodaje mu idealnego smaku i aromatu. Koniecznie trzeba tego spróbować.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Bez laktozy
Golonki dokładnie myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem. Tak otrzymaną marynatą dokładnie nacieramy golonki.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i mieszamy z kapustą kiszoną. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Połowę tak otrzymanej masy układamy na blaszce. Dodajemy golonki i pozostałą część kapusty. Podlewamy ok. 1 szklanką wody.
Pieczemy ok. 3 godziny w temperaturze 200 stopni, podlewając cały czas wodą i obracając golonki.
Gotową golonkę układamy na kapuście kiszonej i przyozdabiamy liśćmi laurowymi
Dodaj komentarz