Panierowane udka inaczej

Przepis dla tych, którzy nie lubią bałaganu przy panierowaniu i smażeniu tradycyjnych udek. Tu sprawa jest uproszczona - udka same będą się piekły. Efekt? Ten sam, a nawet lepszy!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg udek z kurczaka
  • - 1 szklanka mąki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 szklanka bułki tartej
  • - 2 jajka
  • - 1 łyżka oleju
  • - 1 łyżka przyprawy do kurczaka

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mąkę mieszamy w miseczce z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. W drugiej miseczce umieszczamy bułkę tartą, w trzeciej roztrzepujemy jajka.



Krok 2

Udka obtaczamy w mące, przenosimy do miski z jajkiem, a potem do bułki tartej.



Krok 3

Naczynie żaroodporne natłuszczamy, umieszczamy w nim udka i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ½ godziny. Po tym czasie obracamy udka i pieczemy kolejne 20 minut.



Krok 4

Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.