Wieprzowina w sosie leśnym

Ulubione danie, zwłaszcza dla miłośników sosu grzybowego. Danie łatwe w przygotowaniu, mięso wręcz rozpływa się w ustach. Polecane na każdą okazję, szczególnie w sezonie grzybowym.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 6 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g grzybów
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 250 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 12%
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • garść natki pietruszki
  • 1/3 łyżki mąki

Przygotowanie

Krok 1

Polędwicę kroimy w niewielkich rozmiarów kostkę. Następnie dokładnie mieszamy ją z wszystkimi przyprawami i odstawiamy na 1 godzinę. Czyścimy i kroimy pieczarki i grzyby.



Krok 2

Cebulę odbieramy i drobno kroimy. Rozgrzewamy olej w garnku, a następnie smażymy na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę, mieszamy i szklimy. Dodajemy pieczarki i grzyby i smażymy przez 4 minuty.



Krok 3

Następnie całość polewamy bulionem warzywnym i dusimy przez 40 minut.



Krok 4

Gdy mięso będzie dostatecznie miękkie, dodajemy śmietankę Łaciatą zmieszaną z mąką i odrobiną wody. Gdy wszystko się zagotuje, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.