Ostre krewetki z serem

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Jajko kurze

Składniki

Składniki:

0,5 kg dużych krewetek

1 łyżeczka tabasco

2 ząbki czosnku

½ cytryny

½ cebuli

3 łyżki śmietanki Łaciatej 18 %

120 g startego sera żółtego

½ natki pietruszki

1 żółtko

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

2 łyżki masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

  • Tabasco mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Tak powstałą marynatą nacieramy krewetki i odstawiamy na 1 godzinę.

Krok 2

  • Nastawiamy piekarnik na 180°C. Cebulę kroimy w bardzo drobą kostkę. Krewetki układamy w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym i skrapiamy je lekko sokiem z cytryny.

Krok 3

  • Do śmietanki Łaciatej dodajemy cebulę, starty żółty ser, żółtko i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy.

Krok 4

  • Śmietanką Łaciatą zalewamy krewetki i całość pieczemy przez 10-15 minut.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0