Ostre krewetki z serem

 Danie dla miłośników ostrych smaków, które delikatnie łagodzone są przez ser. Pyszne, ostre krewetki z serem sprawdzą się idealnie jako ciekawa przystawka na imprezę.

Danie: Kolacja,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Danie: Kolacja,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg dużych krewetek
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 18 %
  • 120 g startego sera żółtego
  • ½ natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1
Tabasco mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Tak powstałą marynatą nacieramy krewetki i odstawiamy na 1 godzinę.

Krok 2
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Cebulę kroimy w bardzo drobą kostkę. Krewetki układamy w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym i skrapiamy je lekko sokiem z cytryny.

Krok 3
Do śmietanki Łaciatej dodajemy cebulę, starty żółty ser, żółtko i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy.

Krok 4
Śmietanką Łaciatą zalewamy krewetki i całość pieczemy przez 10-15 minut.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis