Wiosenna tarta z truskawkami

Autor:

Ewa. B.

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruche ciasto

  • 120 g masła extra Łaciate
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany Łaciate 18%

Przygotowanie

Przygotowanie kruchego spodu

Wszystkie składniki na kruchą tartę szybko zagnieść, schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować cienko i wyłożyć ciastem formę do tarty (fi 25 cm). Nakłuć gęsto widelcem. Ciasto jest bez jajek i proszku do pieczenia, więc nie ma potrzeby obciążać go podczas pieczenia. Piec ok. 25 min w 180°C. Schłodzić. Kruchy spód można przygotować dzień wcześniej.



Mus truskawkowy

Truskawki włożyć do garnka i dusić, aż zmiękną. Dodać cukier, zblendować na gładko (można przetrzeć przez sito). Zagotować jeszcze raz. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy spęcznieje dodać do gorących (nie wrzących) truskawek. Przestudzić. Gdy będą zimne ubić śmietankę na sztywno i małym strumieniem wlać do niej mus truskawkowy. Wymieszać tylko do połączenia, wylać na kruchy spód.



Krem

Mascarpone, śmietankę i cukier puder włożyć do wysokiego naczynia, ubijać do sztywności. Kremem udekorować zastygnięty mus truskawkowy. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce. Najpyszniejsza, najlepsza wariacja z możliwych. Smacznego 🙂



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.