Ciasto

  • 4 szklanki mąki,
  • 1 margaryna,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka śmietanki 18% Łaciata,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli

Masa czekoladowo - orzechowa

  • 1 masło,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 op. cukru wanilinowego,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 6 łyżek kakao,
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów,
  • 1/2 paczki mleka w proszku

Przygotowanie

Łupinki do orzechów

Mąkę przesiać, dodać margarynę i chwilę siekać nożem. Dodać cukier i pozostałe składniki w tym śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego, wkładać do foremki, dobrze ją ścisnąć i piec na gazie łupinki.



Masa do orzeszków

Wszystkie składniki masy oprócz orzechów i mleka w proszku wkładamy do garnka i rozpuszczamy, do gorącej masy dodajemy orzechy i masę lekko studzimy. Następnie energicznie mieszając dosypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Skorupki nadziewamy czekoladą i złączamy obie połówki orzeszków.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.