Paprykę przekroić i usunąć gniazdo nasienne, oderwać szypułki pomidorów. Przekroić dynię na pół, usunąć pestki( można zachować do suszenia). W międzyczasie ustawić piekarnik na 200 stopni C (termoobieg - góra, dół) Selera i pietruszkę dokładnie umyć i obrać. Wszystkie warzywa włożyć do miski skropić oliwą, wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec przez 30 min.
Marchewkę obrać, i pokroić. Cebulę, pora i cukinię skroić w drobną kostkę. Na ogniu ustawić głęboki garnek. Wlać oliwę, rozgrzać, następnie dodać warzywa razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Dodać obrane i bardzo drobno pokrojone ziemniaki a następnie poszatkowaną kapustę, smażyć na małym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Całość doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym. W razie potrzeby dodać też trochę oliwy. Dusić pod przykryciem około 10 min.
Dodać białą i zieloną fasolkę. Pieczone warzywa ściągnąć z blachy i pokroić w kostkę. Dodać do garnka, następnie wlać bulion, doprawić do smaku solą. Ponownie zagotować, przykryć i pozostawić na ogniu na około 30 min. Od czasu do czasu mieszając. W zależności od rodzaju użytego makaronu, dodać przed końcem gotowania na czas przewidziany w instrukcji na opakowaniu. Wyciągnąć liście laurowe i dodać natkę pietruszki.
Dodaj komentarz