Filet z kurczaka zapiekany z brzoskwinią

Tak przygotowany kurczak może być efektowną i smaczną propozycją na świąteczne przyjęcie. Filet z kurczaka z brzoskwinią jest pyszny, lekko słodki i rozpływający się w ustach. Uwielbiają go zwłaszcza dzieci.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 cebula
  • 3 łyżki musztardy
  • 5 łyżek majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Filet z kurczaka kroimy wzdłuż na pół, lekko solimy, smarujemy musztardą i przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Krok 2

Na wierzch mięsa układamy cebulę pokrojoną w kostkę, na cebulę kladziemy warstwę majonezu o grubości 1,5 cm.



Krok 3

Na majonezie układamy brzoskwinie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.



Krok 4

Następnie posypujemy całość startym serem i zapiekamy ponownie prze ok. 30minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.