Wołowina w cieście to kolejny, ciekawy pomysł na wykorzystanie tego mięsa w sposób nietradycyjny, oryginalny, jednak wciąż pyszny. Danie najlepiej smakuje z ziemniakami. Idealne na niedzielny obiad dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam
Buraki obieramy i gotujemy. Po ostygnięciu ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
0,5 kg mięsa wołowego mielimy z 1 pokrojoną cebulą. Dodajemy 150g sera feta, bułkę tartą oraz 1 pokrojony pęczek pietruszki, 1 jajko i po łyżce soli, i pieprzu.
Z przygotowanej masy mięsnej formujemy małe kotlety. Następnie dokładnie mieszamy składniki panierki, po czym obtaczamy w niej mięso.
Na patelni rozgrzewamy mocno 8 łyżek oleju. Kotlety smażymy z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
Danie bardzo dobrze komponuje się z sosem pomidorowym
Dodaj komentarz