Wołowina w cieście

Wołowina w cieście to kolejny, ciekawy pomysł na wykorzystanie tego mięsa w sposób nietradycyjny, oryginalny, jednak wciąż pyszny. Danie najlepiej smakuje z ziemniakami. Idealne na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 0,5 kg wołowiny
  • - 1 pęczek pietruszki
  • - 1 cebula
  • - 2 buraki
  • - 150 g sera feta
  • - 2 łyżki bułki tartej
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu

Panierka:

  • - 1 małe opakowanie po 30 g ziaren sezamu
  • - 100 g bułki tartej
  • - 8 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie

Krok 1

Buraki obieramy i gotujemy. Po ostygnięciu ścieramy je na tarce o dużych oczkach.



Krok 2

0,5 kg mięsa wołowego mielimy z 1 pokrojoną cebulą. Dodajemy 150g sera feta, bułkę tartą oraz 1 pokrojony pęczek pietruszki, 1 jajko i po łyżce soli, i pieprzu.



Krok 3

Z przygotowanej masy mięsnej formujemy małe kotlety. Następnie dokładnie mieszamy składniki panierki, po czym obtaczamy w niej mięso.



Krok 4

Na patelni rozgrzewamy mocno 8 łyżek oleju. Kotlety smażymy z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.



Wskazówki

Danie bardzo dobrze komponuje się z sosem pomidorowym

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.