Wołowina w cieście

Wołowina w cieście to ciekawy pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa w sposób nietradycyjny i oryginalny, a jednak wciąż pyszny. Danie najlepiej smakuje z ziemniakami i sosem pomidorowym. Idealne na niedzielny obiad dla całej rodziny!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 buraki
  • 150 g tartego sera Jantar
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu

Panierka:

  • 30 g ziaren sezamu
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie

Krok 1

Buraki obierz i ugotuj. Po ostygnięciu zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.



Krok 2

Mięso wołowe zmiel wraz z posiekaną cebulą. Natkę pietruszki posiekaj. Do dużej miski dodaj mięso i natkę pietruszki. Dodaj także tarty ser Jantar, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.



Krok 3

Z przygotowanej masy mięsnej uformuj małe kotlety.



Krok 4

Przygotuj stację do panierowania. W jednej miseczce wymieszaj sezam i bułkę tartą. W drugiej misce roztrzep jajko. Każdego kotleta najpierw włóż do jajka, a następnie obtocz dokładnie w panierce.



Krok 5

Na patelni o grubym dnie mocno rozgrzej olej. Kotlety smaż z obu stron, aż do zarumienienia. Po zdjęciu z patelni odsącz wołowinę w cieście na ręczniku papierowym. Smacznego!



Wskazówki

Podawaj z ulubionymi dodatkami! My polecamy spróbować tego dania z sosem pomidorowym!

Do przepisu możesz także użyć gotowego, mielonego mięsa wołowego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.