Wołowina w cieście to ciekawy pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa w sposób nietradycyjny i oryginalny, a jednak wciąż pyszny. Danie najlepiej smakuje z ziemniakami i sosem pomidorowym. Idealne na niedzielny obiad dla całej rodziny!
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam
Buraki obierz i ugotuj. Po ostygnięciu zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
Mięso wołowe zmiel wraz z posiekaną cebulą. Natkę pietruszki posiekaj. Do dużej miski dodaj mięso i natkę pietruszki. Dodaj także tarty ser Jantar, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Z przygotowanej masy mięsnej uformuj małe kotlety.
Przygotuj stację do panierowania. W jednej miseczce wymieszaj sezam i bułkę tartą. W drugiej misce roztrzep jajko. Każdego kotleta najpierw włóż do jajka, a następnie obtocz dokładnie w panierce.
Na patelni o grubym dnie mocno rozgrzej olej. Kotlety smaż z obu stron, aż do zarumienienia. Po zdjęciu z patelni odsącz wołowinę w cieście na ręczniku papierowym. Smacznego!
Podawaj z ulubionymi dodatkami! My polecamy spróbować tego dania z sosem pomidorowym!
Do przepisu możesz także użyć gotowego, mielonego mięsa wołowego.
Dodaj komentarz