Domowe bajgle

Bajgle to drożdżowe pieczywo z charakterystyczną dziurką, które wywodzi się z Krakowa, a obecnie podbija ulice Nowego Jorku. Bajgiel z kremowym serkiem i łososiem to ulubione śniadanie nowojorczyków!

Wbrew pozorom ich samodzielne przygotowanie nie jest, aż tak skomplikowane. Wybornie smakują zarówno z dodatkami na słodko, jak i na słono.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka Łaciate
  • 50 g masła Łaciate
  • 30 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • sezam jasny lub ciemny
  • mak

Przygotowanie

Krok 1

Mleko podgrzej w garnuszku, dodaj masło i cukier. Rozpuść wszystko dokładnie. Naczynie odstaw na chwilę z ognia, a gdy mleko będzie letnie, dodaj pokruszone świeże drożdże (lub instant). Dokładnie wymieszaj.



Krok 2

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i zawartość garnuszka. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem około 15 minut. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Na koniec przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.



Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych porcji. Z każdej porcji uformuj bułeczkę. W środku każdej bułki zrób dziurkę palcem, odsuwając ciasto na boki.



Krok 4

W garnku zagotuj wodę. Każdego bajgla zanurz w wodzie na np. łyżce cedzakowej na ok. 30 sekund. Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym. Ponownie uformuj z nich bajgle, powiększając trochę dziurkę.



Krok 5

Piekarnik rozgrzej do 200°C.



Krok 6

Bajgle przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzchy posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Posyp sezamem lub makiem.



Krok 7

Wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut, aż do zarumienienia. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.