Wołowina w pomidorach

Długo duszona wołowina w idealnie przyprawionym sosie pomidorowym to gwarancja na pyszne, aromatyczne i sycące danie dla każdego.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg wołowiny
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 3 cebule
  • - 400 g pokrojonych pomidorów
  • - 200 g tartej Mozzarelli Mlekpol
  • - 1 łyżka posiekanego oregano
  • - 3 łyżki mąki
  • - 5 łyżek oleju
  • - po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • - rozmaryn do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy i obtaczamy w mące wymieszanej z solą i pieprzem, obsmażamy z obu stron i przekładamy do rondla, podlewając 5 łyżkami wody.



Krok 2

Podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy, a następnie wrzucamy do rondla i dusimy z mięsem ok. 35 minut na małym ogniu.



Krok 3

Dodajemy pomidory i dusimy razem jeszcze 15 minut.



Krok 4

Przed podaniem wrzucamy starty ser, doprawiając pieprzem i oregano. Możemy ozdobić danie rozmarynem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.