Kotlety mielone z pieczarkami

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 czerstwe bułeczki kajzerki,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • ok 2 łyżeczek soli,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Dodać do mięsa razem z usmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.