Krewetki z makaronem i oliwkami

Krewetki są najpopularniejszymi owocami morza. Ich mięso jest przepyszne, a zastosowanie uniwersalne. Krewetki są zdrowe i mają mało kalorii. Świetnie smakują z oliwkami i makaronem.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 130 g czarnych hiszpańskich oliwek
  • 400 g krewetek
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 15 czarnych oliwek
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy krewetki. Gotujemy wywar wykorzystując skorupki krewetek, a ich resztki następnie odcedzamy.



Krok 2

W wywarze, który pozostał, gotujemy makaron. Odcedzamy.



Krok 3

Oczyszczone krewetki obsmażamy na oliwie. Dodajemy oliwki, paprykę ostrą i zioła prowansalskie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze przez 5 minut.



Krok 4

Makaron mieszamy z krewetkami i oliwkami. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.