Zabajone z malinami

Włoski deser z nutką alkoholu i słodkimi, dojrzałymi malinami. Idealny deser na przyjęcie.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • •4 żółtka o temperaturze pokojowej
  • •5 łyżek drobnego cukru
  • •50 ml słodkiego wina lub likieru
  • •250 g malin

Przygotowanie

Krok 1 

W garnku podgrzać około 1 cm wody, pozostawić na małym palniku.



Krok 2

W misce roztrzepać żółtka, stopniowo dodając cukru. Żółtka staną się jaśniejsze i bardziej puchate.



Krok 3

Miskę postawić na garnku z wodą, tworząc kąpiel wodną. Do żółtek stopniowo dodawać wybrany alkohol (przez około 4 minuty), ciągle mieszając.



Krok 4



Gotowy deser przelać do szklanek, dodać maliny. Do dekoracji podać listki mięty, posypać cukrem pudrem.



Wskazówki

W kąpieli wodnej dno miski nie powinno dotykać linii wodnej.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.