Galaretka czekoladowa

Łatwa do przygotowania i pyszna galaretka czekoladowa, która podbije serca miłośników słodyczy :)

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6-8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6-8

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -200 g cukru
  • -75 g ciemnego, gorzkiego kakao + kakao do posypania
  • -15 g żelatyny
  • -350 ml wody
  • -300 ml śmietanka UHT Łaciata 30 %
  • -100 g czekolady (deserowej) + kilka kostek do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlej wodę i śmietankę Łaciatą, dodaj cukier i kakao.



Krok 2

Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj powoli, gotuj ok. 3 min. Następnie odstaw z ognia, dodaj żelatynę i precyzyjnie wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj połamaną na kostki czekoladę, zamieszaj do rozpuszczenia.



Krok 3

Galaretkę wlej do miseczek lub salaterek opłukanych zimną wodą i odstaw w chłodne miejsce, aby zastygła.



Krok 4

Przed podaniem udekoruj kakao oraz startą czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.