Zapiekane naleśniki

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto na naleśniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • olej w sprayu do nawilżania patelni

Nadzienie do naleśników

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sos śmietanowy

  • 125 ml śmietanki 18% Łaciata
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie

Krok 1

Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy mleko, sól, olej i mieszamy blenderem. Następnie wsypujemy mąkę, bardzo dokładnie mieszamy dodając po trochę wody. Ciasto musi mieć gładką, nie za gęstą konsystencję. Gęstość ciasta reguluję wodą. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie nagrzewamy patelnię, spryskujemy ja olejem i smażymy naleśniki. Serek mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym i smarujemy nim placki, które zwijamy w rulonik. Naleśniki kroimy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. 3.Sos do naleśników: Wszystkie składniki sosu blendujemy do uzyskania jednolitej masy, sosem polewamy naleśniki, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na co najmniej 10 -15 minut. Podajemy gorące.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.