Zapiekane spaghetti z pomidorami i mozzarellą

Znudziło Ci się jedzenie klasycznego spaghetti? Spróbuj naszej zapiekanej wersji, która wprowadzi do Twojej kuchni nieco różnorodności. Smacznego!

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 x 400 g puszki posiekanych pomidorów
  • 400 g makaronu do spaghetti
  • 250 g mozzarelli Mlekpol w kostce
  • 50 g tartego sera Jantar
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili w proszku
  • garść liści bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.



Krok 2

Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj pomidory, chili i przyprawy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut.



Krok 3

W międzyczasie połam na pół makaron do spaghetii, ugotuj go i odcedź. Makaron wymieszaj z sosem pomidorowym i bazylią, a następnie wyłóż połowę do dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż połowę pokrojonej w plastry mozzarelli i posyp połową tartego sera Jantar. Dodaj drugą warstwę sosu i następną warstwę serów.



Krok 4

Piecz przez ok. 15-20 minut, aż do lekkiego zbrązowienia na wierzchu. Przed podaniem dodatkowo posyp danie listkami bazylii. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.