Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g krewetek tygrysich
  • - 150 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 150 g pomidorków koktajlowych
  • - 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • - 250 g makaronu tagliatelle (suchego)
  • - 6 listków bazylii do dekoracji
  • - 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • - 1 łyżka oliwy
  • - ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • - ¼ łyżeczki pieprzu do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki mrożone zalewamy zimną wodą i je rozmrażamy przez jakieś 15 minut. Czosnek drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. W garnku zagotowujemy wodę na makaron.



Krok 2

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i lekko rumienimy. Wlewamy śmietankę. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i chwilę gotujemy. Dodajemy krewetki oraz pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko przez ok 4-6 minut, tak aby krewetki z szarych stały się różowe. Lekko się otworzą (zrobią się takie motylki jeśli nie miały pancerzyków).



Krok 3

Do sosu dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy. Dodajemy pietruszkę.



Krok 4

Podajemy ozdobione bazylią.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.