Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym

3.50
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten

Składniki

Składniki:

- 300 g krewetek tygrysich

- 150 ml Śmietanki Łaciatej 30%

- 1 ząbek czosnku

- 150 g pomidorków koktajlowych

- 2 łyżki przecieru pomidorowego

- 250 g makaronu tagliatelle (suchego)

- 6 listków bazylii do dekoracji

- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej

- 1 łyżka oliwy

- ¼ łyżeczki soli lub do smaku

- ¼ łyżeczki pieprzu do smaku

Przygotowanie

Krok 1
  • Krewetki mrożone zalewamy zimną wodą i je rozmrażamy przez jakieś 15 minut. Czosnek drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. W garnku zagotowujemy wodę na makaron.
Krok 2
  • Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i lekko rumienimy. Wlewamy śmietankę. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i chwilę gotujemy. Dodajemy krewetki oraz pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko przez ok 4-6 minut, tak aby krewetki z szarych stały się różowe. Lekko się otworzą (zrobią się takie motylki jeśli nie miały pancerzyków).
Krok 3
  • Do sosu dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy. Dodajemy pietruszkę.
Krok 4
  • Podajemy ozdobione bazylią.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0