Zapiekane szparagi z szynką parmeńską

Danie uwielbiane przez miłośników szparagów. Sezon na szparagi trwa krótko, natomiast ze względu na ich zdrowotne właściwości powinniśmy wykorzystać go w pełni. Oto moja propozycja na zapiekane szparagi z szynką parmeńską.

Danie: Kolacja

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Kolacja

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 g szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 200 g mozzarelli Mlekpol
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.



Krok 2

Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut tak, aby łebki szparagów wystawały ponad poziom wody.



Krok 3

Naczynie żaroodporne smaruje oliwą z oliwek. Wkładamy do niego szparagi, układamy plasterki szynki parmeńskiej oraz mozzarelli. Całość kroimy oliwą z oliwek i posypujemy sola i pieprzem.



Krok 4

Pieczemy 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.