Zupa kalafiorowa z imbirem

Zupa kalafiorowa z imbirem to pysze danie. Charakterystyczny smak uzyskuje dzięki imbirowi. Polecane dla każdego, bez względu na porę roku. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na ważne uroczystości.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kalafior
  • - 1 marchewka
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 4 cm kawałek imbiru
  • - 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 łyżki masła
  • - 1 łyżeczka curry
  • - 100 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany drobno imbir. Zawartość patelni i warzywa umieszczamy w garnku, wlewamy bulion. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.



Krok 2

Blendujemy zupę, następnie doprawiamy solą, pieprzem i curry.



Krok 3

Do zupy dodajemy śmietankę Łaciatą. Gotujemy jeszcze 3 minuty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.