Zapiekanka jagnięca

Pyszna, aromatyczna zapiekanka jagnięca z dodatkiem młodej kapusty, sera, ogórków kiszonych i ziół. Rewelacyjna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny pomysł na lunch lub kolację w gronie znajomych.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g jagnięciny
  • 1 główka młodej kapusty
  • 300 g marchewki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • 100 g pokruszonego sera gorgonzola
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kapustę i cebulę kroimy w piórka. Marchewkę, paprykę i ogórki obieramy, a następnie kroimy w plasterki.



Krok 2

Mięso przyprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Całość podsmażamy na maśle na patelni.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200°C. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, mięso, marchewkę, paprykę i ogórki, potem kolejną warstwę papryki, mięso, marchewkę, paprykę i ogórki i na górę znów warstwę kapusty.



Krok 4

Śmietankę Łaciatą mieszamy z bulionem, tymiankiem i musztardą. Tak powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Górę posypujemy gorgonzolą i startym serem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w 200°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.