Pyszna, aromatyczna zapiekanka jagnięca z dodatkiem młodej kapusty, sera, ogórków kiszonych i ziół. Rewelacyjna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny pomysł na lunch lub kolację w gronie znajomych.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Jagnięcinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kapustę i cebulę kroimy w piórka. Marchewkę, paprykę i ogórki obieramy, a następnie kroimy w plasterki.
Mięso przyprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Całość podsmażamy na maśle na patelni.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, mięso, marchewkę, paprykę i ogórki, potem kolejną warstwę papryki, mięso, marchewkę, paprykę i ogórki i na górę znów warstwę kapusty.
Śmietankę Łaciatą mieszamy z bulionem, tymiankiem i musztardą. Tak powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Górę posypujemy gorgonzolą i startym serem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w 200°C.
Dodaj komentarz