Zapiekanka jesienna z dyni

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 700 g dyni (już po obraniu)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g ser żółty MLEKPOL
  • 8- 10 pomidorków koktajlowych
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • czosnek niedźwiedzi
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obrać i pokroić w 2 cm. kostkę. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.





Krok 2

Do smażącego się mięsa dodać pieczarki i cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli a pieczarki odparują doprawić przyprawami.Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę dyni z papryką, posypać przyprawami, następnie wyłożyć połowę sera oraz pieczarki z cebulą i mięsem.





Krok 3

Do foremki włożyć pozostałą połowę dyni z papryką i posypać przyprawami, wszystko posypać resztą żółtego sera. Na samym końcu wyłożyć pomidorki koktajlowe. Piec 45 minut w 180 st. C





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.