Pyszne panierowane kotleciki ziemniaczane z dodatkiem brokuła i sera mozzarella. Świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu. Najlepiej smakują serwowane z różnymi dipami (np. serowy, koperkowy) oraz miksem sałat z sosem winegret.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 5
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i rozgnieść tłuczkiem.
Brokuły podzielić na różyczki i również ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i drobno posiekać.
W misce dokładnie wymieszać ziemniaki, brokuły, tartą mozzarellę, 1 jajko i 2 łyżki bułki tartej.
Przygotować dwa głębokie talerze: jeden z roztrzepanym jajkiem, a drugi z 3 łyżkami bułki tartej wymieszanymi z 2 łyżkami mąki. Na patelni rozgrzać olej.
Dłońmi formować kotlety, obtoczyć je najpierw w jajku, a później w bułce z mąką. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Dodaj komentarz