Kotleciki ziemniaczano-brokułowe z mozzarellą

Pyszne panierowane kotleciki ziemniaczane z dodatkiem brokuła i sera mozzarella. Świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu. Najlepiej smakują serwowane z różnymi dipami (np. serowy, koperkowy) oraz miksem sałat z sosem winegret.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g ziemniaków,
  • - 250 g brokułu,
  • - 80 g tartej Mozzarelli Mlekpol,
  • - 5 łyżek bułki tartej,
  • - 2 jajka,
  • - 2 łyżki mąki pszennej,
  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i rozgnieść tłuczkiem.



Krok 2

Brokuły podzielić na różyczki i również ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i drobno posiekać.



Krok 3

W misce dokładnie wymieszać ziemniaki, brokuły, tartą mozzarellę, 1 jajko i 2 łyżki bułki tartej.



Krok 4

Przygotować dwa głębokie talerze: jeden z roztrzepanym jajkiem, a drugi z 3 łyżkami bułki tartej wymieszanymi z 2 łyżkami mąki. Na patelni rozgrzać olej.



Krok 5

Dłońmi formować kotlety, obtoczyć je najpierw w jajku, a później w bułce z mąką. Smażyć z obu stron na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.