Zapiekanka z dynią i cebulą

Zapiekanka z dyni to wspaniały pomysł na jesienna kolację. To propozycja wegetariańska, jednak można dodać mięso, dzięki czemu danie będzie idealne na obiad.

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml sosu beszamelowego
  • Gałązki świeżego tymianku
  • Sos beszamelowy
  • Łyżka masła
  • 150 g mozzarelli
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypta kminku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C.



Krok 2

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ostygnięciu kroimy w talarki. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i wkładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną w plastry cebulę oraz czosnek. Następnie wrzucamy kawałki obranej, pokrojonej w większą kostkę dyni. Smażymy całość 5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.



Krok 4

Całość zalewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startą mozzarellą.



Krok 5

Pieczemy 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.