Zapiekanka z dyni to wspaniały pomysł na jesienna kolację. To propozycja wegetariańska, jednak można dodać mięso, dzięki czemu danie będzie idealne na obiad.
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C.
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ostygnięciu kroimy w talarki. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i wkładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną w plastry cebulę oraz czosnek. Następnie wrzucamy kawałki obranej, pokrojonej w większą kostkę dyni. Smażymy całość 5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
Całość zalewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startą mozzarellą.
Pieczemy 40 minut.
Dodaj komentarz