Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Mąkę wymieszać z sodą, przesiać, podzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z przesianym kakao. Miód rozpuścić, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i musem z dyni na puszystą masę. Następnie ucierając połączyć z jajkami, śmietaną i płynnym miodem.
Połowę masy połączyć z mąką bez kakao i zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Rozwałkować, włożyć na 2 duże blaszki wyłożone pergaminem i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. Resztę masy dyniowej połączyć z mąką z kakao, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec 2 ciemne blaty.
Na mleku ugotować kaszę mannę, przykryć folią i ostudzić. Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimną kaszę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, aromatem i opcjonalnie spirytusem.
Przegotowaną wodę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, skropić upieczone, wszystkie 4 placki.
Masło włożyć do garnuszka, dodać kakao, cukier i mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć z połamaną czekoladą.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier.
Marmoladę wymieszać z konfiturą porzeczkową. Przekładać placki w następujący sposób. Ciemne ciasto, połowa kremu, jasne ciasto , marmolada, jasne ciasto, pozostały krem i ciemne ciasto. Obciążyć, odłożyć na kilka godzin. Następnie oblać polewą czekoladową i lukrem.
Ciasto miodowe najbardziej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.
Dodaj komentarz