Ciasto miodowe z dynią

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 ml musu z dyni
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 dag masła Łaciate
  • 20 dag cukru pudru
  • 15 dag miodu
  • 1 szklanka śmietany Łaciata 30%
  • 3 łyżki kakao

Masa z kaszy manny:

  • 4 szklanki mleka Łaciate
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 25 dag masła Łaciate
  • 20 dag cukru pudru
  • Spirytus do smaku
  • Sok z cytryny do smaku
  • Aromat rumowy do smaku

Poncz:

  • 150 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Polewa czekoladowa:

  • 5 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka Łaciate
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dag czekolady gorzkiej

Lukier biały:

  • 10 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowe składniki:

  • 40 dag marmolady
  • 1 szklanka konfitury z czarnej porzeczki

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszać z sodą, przesiać, podzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z przesianym kakao. Miód rozpuścić, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i musem z dyni na puszystą masę. Następnie ucierając połączyć z jajkami, śmietaną i płynnym miodem.






Połowę masy połączyć z mąką bez kakao i zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Rozwałkować, włożyć na 2 duże blaszki wyłożone pergaminem i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. Resztę masy dyniowej połączyć z mąką z kakao, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec 2 ciemne blaty.





Masa z kaszy manny

Na mleku ugotować kaszę mannę, przykryć folią i ostudzić. Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimną kaszę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, aromatem i opcjonalnie spirytusem.





Poncz

Przegotowaną wodę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, skropić upieczone, wszystkie 4 placki.





Polewa czekoladowa

Masło włożyć do garnuszka, dodać kakao, cukier i mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć z połamaną czekoladą.





Lukier biały

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier.





Marmolada

Marmoladę wymieszać z konfiturą porzeczkową. Przekładać placki w następujący sposób. Ciemne ciasto, połowa kremu, jasne ciasto , marmolada, jasne ciasto, pozostały krem i ciemne ciasto. Obciążyć, odłożyć na kilka godzin. Następnie oblać polewą czekoladową i lukrem.





Wskazówki

Ciasto miodowe najbardziej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.