Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Farsz :

  • 530 g wołowiny b/k
  • 1 cebula
  • ¼ skl. wody przegotowanej
  • Tłuszcz
  • Przyprawa kebab-gyros

Purée ziemniaczane:

  • 1,20 kg ziemniaków
  • Sól i pieprz
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 50 g masła Łaciate
  • 1 jajko

Dodatkowo :

  • 150 g sera żółtego plastry
  • Szczypta papryki ostrej
  • Oregano suszone
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • Keczup do polania

Przygotowanie

Farsz

Wołowinę zmielić w maszynce, razem z cebulą. Następnie na tłuszczu usmażyć mięso, do mięsa dodać wodę i przyprawę kebab- gyros, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.



Purée ziemniaczane

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę. Mleko podgrzać, gorące dodać do ziemniaków, razem z masłem, energicznie miksować na wysokich obrotach, dodać jajko, szybko zmiksować, aby jajko się nie ścięło.




Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, połowę purée wyłożyć na spód, na to plastry sera, dobrze docisnąć do ziemniaków. Warstwa mięsa wołowego i znów purée. Łyżeczką zrobić wzorki na masie ziemniaczanej, posypać bułką tartą, papryką ostrą i roztartym w dłoniach oregano. Żółtko roztrzepać widelcem, polać zapiekankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C do zrumienienia skórki. Podawać zaraz po przygotowaniu, polaną keczupem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.