Pita falafel

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ok. 500 ml oleju do smażenia np. słonecznikowego
  • po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu
  • po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
  • 4-6 chlebków pita
  • sałata

  • 1 pomidor
  • 
½ ogórka zielonego
  • 
½ cebuli czerwonej

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, tak aby woda była kilka centymetrów ponad ciecierzycę. Moczymy ją przez noc.



Krok 2

Następnego dnia. Ciecierzycę umieszczamy w garnku, dodajemy sól, pokrojoną cebulę, czosnek i sodę. Następnie całość mielimy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i przyprawy.



Krok 3

Z gotowej masy formujemy kulki. Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Kulki ciecierzycy smażymy przez około 3 minuty z każdej ze stron.



Krok 4

Chlebki pita przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Sałatę myjemy i osuszamy. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki. Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka.




Krok 5

Do chlebków pita, wkładamy sałatę, plasterki pomidora, ogórka, cebulę oraz kulki z ciecierzycy. Podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.