Ciecierzycę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, tak aby woda była kilka centymetrów ponad ciecierzycę. Moczymy ją przez noc.
Następnego dnia. Ciecierzycę umieszczamy w garnku, dodajemy sól, pokrojoną cebulę, czosnek i sodę. Następnie całość mielimy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i przyprawy.
Z gotowej masy formujemy kulki. Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Kulki ciecierzycy smażymy przez około 3 minuty z każdej ze stron.
Chlebki pita przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Sałatę myjemy i osuszamy. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki. Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka.
Do chlebków pita, wkładamy sałatę, plasterki pomidora, ogórka, cebulę oraz kulki z ciecierzycy. Podajemy.
Dodaj komentarz