Zapiekany dorsz

Dorsz zapiekany pod puree z ziemniaków to pyszna, aromatyczna i wspaniale wyglądająca potrawa, która idealnie nadaje się na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Nie wymaga dużo pracy, ale wychodzi bardzo smaczna i ciekawa.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • Pęczek koperku
  • 500 g filetów z dorsza
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła Łaciate plus do posmarowania formy
  • 1 łyżeczka mleka Łaciate
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

Sos:

  • 130 ml śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka masła Łaciate
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy, gotujemy i odcedzamy. Robimy purée, dodając masło, mleko, kurkumę, słodką mieloną paprykę, pokrojony koperek i sól. Nastawiamy piekarnik na 190°C.



Krok 2

Robimy sos: śmietankę Łaciatą podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy masło i mąkę cały czas mieszając.



Krok 3

Mieszamy i gotujemy, a gdy sos zgęstnieje dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny i solą.



Krok 4

Rybę kroimy w średnią kostkę i oprószamy pieprzem cytrynowym. Układamy ją na dnie formy posmarowanej tłuszczem. Zalewamy sosem, a na wierzch kładziemy purée z ziemniaków. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 190°C 50 minut.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-26 10:22:00

Pyszna zapiekanka!

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.