Zawijańce drobiowe ze szpinakiem

: Smaczna, pożywna i zdrowa potrawa. Źródło dobrego białka i żelaza. Polecane szczególnie dzieciom i osobom z anemią.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg sznycli z indyka lub piersi z kurczaka
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 200 g sera owczego
  • 4 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • ¼ kostki masła
  • 1 mała śmietanka Łaciata 30%
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Sznycle lub piersi rozbijamy tłuczkiem, nadając im kształt koła. Obsypujemy je przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce.



Krok 2

Przygotowujemy farsz – szpinak dusimy na maśle, dodając do niego posiekane ząbki czosnku. Dodajemy rozgniecioną widelcem bryndzę. W śmietance Łaciatej roztrzepujemy 3 jajka i wlewamy do podduszonego i odparowanego szpinaku. Przez 5 minut trzymamy na ogniu, aż zgęstnieje.



Krok 3

Kotlety smarujemy grubo farszem i zawijamy małe roladki. Każdą roladkę obwiązujemy nitką lub spinamy wykałaczkami.



Krok 4

Gotowe roladki panierujemy w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.



Wskazówki

Dla wyraźniejszego smaku, można dodać do farszu fetę lub ser żółty.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.