: Smaczna, pożywna i zdrowa potrawa. Źródło dobrego białka i żelaza. Polecane szczególnie dzieciom i osobom z anemią.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Sznycle lub piersi rozbijamy tłuczkiem, nadając im kształt koła. Obsypujemy je przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce.
Przygotowujemy farsz – szpinak dusimy na maśle, dodając do niego posiekane ząbki czosnku. Dodajemy rozgniecioną widelcem bryndzę. W śmietance Łaciatej roztrzepujemy 3 jajka i wlewamy do podduszonego i odparowanego szpinaku. Przez 5 minut trzymamy na ogniu, aż zgęstnieje.
Kotlety smarujemy grubo farszem i zawijamy małe roladki. Każdą roladkę obwiązujemy nitką lub spinamy wykałaczkami.
Gotowe roladki panierujemy w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Dla wyraźniejszego smaku, można dodać do farszu fetę lub ser żółty.
Dodaj komentarz