Pasztet z kurzych wątróbek we francuskim stylu, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Smak dopełniają słone pistacje wraz z kwaskowatą żurawiną. Bagietka z tymi dodatkami świetnie sprawdzi się jako przystawka do wina.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Pistacje obrać z łupin, posiekać niedbale.
Na patelni roztopić 2 łyżki masła Łaciate, dodać cebulę i czosnek. Smażyć razem do zrumienienia. Następnie zwiększyć ogień, dodać wątróbki i obsmażać przez 3-4 minuty. Wlać brandy, zagotować. Gotować jeszcze przez minutę, dodać biały pieprz i doprawić solą. Odstawić z ognia.
Zawartość patelni przełożyć do pojemnika blendera, dodać pozostałe masło Łaciate i zmiksować na gładko. Powstałą masę przelać przez sito do miski. Dodać pistacje. Całość przelać do dwóch średnich słoików. Zostawić w lodówce na noc.
Pâté podawać na pieczywie z konfiturą z żurawiny.
Jeśli pozwoli nam czas, wątróbki najlepiej zalać mlekiem i pozostawić na około dobę – dzięki temu wątróbka będzie delikatniejsza.
Dodaj komentarz