Słodka bułka z makiem. To dobry wybór na drugie śniadanie. Doda nam energii na cały dzień.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 24
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. Zaczynami od składników sypkich. Mleko przed dodaniem podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło oraz smalec. Dodajemy po ostudzeniu. Wyrabiamy ciasto kilkanaście minut. Oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na dwie równe części i cienko wałkujemy. Smarujemy wierzch gotowym nadzieniem makowym i zawijamy ciasto w roladę. Kroimy roladę na plastry.
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pamiętajmy, że drożdżówki podczas pieczenia jeszcze urosną. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 15 minut.
Dodaj komentarz