Zawijańce z makiem

Słodka bułka z makiem. To dobry wybór na drugie śniadanie. Doda nam energii na cały dzień.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 szklanki mleka
  • 20 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g cukru
  • 1 kg mąki tortowej

Dodatkowo:

  • 250 g gotowego nadzienia makowego
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. Zaczynami od składników sypkich. Mleko przed dodaniem podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło oraz smalec. Dodajemy po ostudzeniu. Wyrabiamy ciasto kilkanaście minut. Oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.



Krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na dwie równe części i cienko wałkujemy. Smarujemy wierzch gotowym nadzieniem makowym i zawijamy ciasto w roladę. Kroimy roladę na plastry.



Krok 3

Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pamiętajmy, że drożdżówki podczas pieczenia jeszcze urosną. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.



Krok 4

Pieczemy 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.